Tein tälle blogille pohjan vuodatus.netiin jo reilu vuosi sitten. Pari pientä jutuntynkää jaksoin kirjoittaa ja siihen se sitten jäi. Aikapula ajattelin ja perustelin. Vuosi vaihtui, ja olen taas päättänyt yrittää. Paras olla kuitenkaan lupaamatta mitään. Inspiraatiota ja ajatuksia kyllä arvatenkin olisi. Päivittäinen uutisointi ja tavallisten pulliaisten elämä on nimittäin oikeasti täynnä säätä ja meteorologiaa. Aiheet vaihtuvat vuodenajan ja sattumusten mukaan. Aika usein tekisi mieli ottaa osaa ajankohtaiseen keskusteluun – etenkin, jos keskustelun meteorologinen sisältö näyttää vinoutuneen. Taannoin mietin, miksi Areenalle piti kirjoitella erityinen huuhaa-osasto. Ehkä se oli joku vinoutumien suoristamisponnistus – ponnistus, joka ei kuitenkaan tuntunut auttavan kannanottotarpeeseen. Paikalliset sadekuurot ovat edelleen paksua vaikkua korville :) Sopii vaan toivoa, ettei tästä tule joku epämääräinen säätieteellinen pilkunviilauskokoelma.


Jenkkien Keskilännessä on parin viime päivän aikana "saatu nauttia" ammattikielellä sanottuna CAPEn ja shearin järisyttävästä kohtaamisesta. Seurailin lauantai-iltana Kansasin ja Nebraskan säätutkia, kun oppikirjamaiset supersolut kynsivät Keskilännen aakeetalaakeeta. Storm Prediction Center arvioi tilanteen high riskin arvoiseksi ja storm dataan kertyikin massiiviset 93 tornadohavaintoa. Ilmeisesti varoitusketju Kansallisesta sääpalvelusta kuntien tornadosireeneille toimii nykyään melko mallikkaasti, koska lauantaina selvittiin ilman kuolonuhreja. Päivää aiemmin tornado kylvi kuolemaa Kansasin pienessä Greensburgin kylässä. Tapaus ylitti uutiskynnyksen myös Suomessa.


Meillä konvektiokauden kunnon startti antaa vielä odottaa itseään. Tiistai ja keskiviikko saattavat tuoda tullessaan jotain epämääräistä polaari-ilmamassan rähmää, mutta sillä tavoin kausi on usein aiemminkin avattu. Täytyy myöntää, että kauden alku kutkuttaa jo ennusteitakin ajatellen. Usean viikon paussi myrsky- ja konvektiokauden välissä tuottaa jo jonkinasteisia vierotusoireita :) Tänä kesänä Areenan ennuste ilmestynee hieman totuttua useammin, koska allekirjoittaneen lisäksi ennustekynään tarttuu Paavo Korpela. Edelliskesinä ennuste on julkaistu 10-15 päivälle, mutta nyt tavoite voidaan varmasti asettaa 20-30 päivään. Tällä kattaisikin jo valtaosan kesän merkittävistä ukkospäivistä. Paavon ennusteita on luvassa juhannuksesta tai heinäkuun alkupuolelta lähtien kauden loppuun asti.